Jak udit klobásy

Každý z nás si někdy dopřává uzené pochoutky. Vyrobit je však není nijak jednoduché. Mnoho z nás ani neví, jak by měl správný proces uzení vypadat. Proto si někteří z nás neuvědomují, že produkty, které si kupujeme v obchodem zatavené ve foliích, nemusejí mít s uzeným nic společného. Co to tedy samotné uzení je? Jedná se o způsob tepelného opracování masa nebo jiných masných výrobků, které se vystavují účinkům kouře z tvrdého dřeva. Látky, které jsou obsaženy v tomto dýmu jsou jednak konzervanty a také dodávají patřičnou chuť a také barvu. Vždy by mělo být na výrobku uvedeno kolik hodin se udil a také jakým kouřem.

Uzení můžeme rozdělit na uzení podle teploty kouře na studené, což je teplota do 25 stupňů, uzení teplým kouřem což je do 60 stupňů a také uzení horkým kouřem, které se provádí kouřem o teplotě do 100 stupňů. Existuje také pojem douzení. Podle tabulky tedy najdeme. že klobásy v hmotnostních kategoriích od 50 do 200 gramů se udí 90 minut a teplota kouře by měla být 90 stupňů Celsia.

 

 

 

 

Komentáře jsou uzavřeny.