Čabajská klobása

Čabajská klobása nebo-li čabajka je široce známým pojmem a je považována za specialitu v oblasti masných výrobků. Recept na čabajskou klobásu není nijak složitý, pojďme si jej nyní trochu představit. Na přípravu potřebujeme tedy deset kilogramů libového a sedm kilogramů tučnějšího masa vepřového. Dále si připravíme 25 dkg soli, 8,2 dkg sladké mleté papriky, 1 dkg cukru, 5,6 dkg mletého černého pepře a 0,5 dkg mletého nového koření.

Dále potřebujeme 0,5 dkg zázvoru a 2 dkg česneku. Maso je nejprve třeba očistit od vazivových částí, poté jej krájíme na kostky a délce strany 5 centimetrů. Nyní je třeba jej promísit se solí a také cukrem. Tuto směs dáme na 4 až 5 dní do temné  a chladné místnosti (lednice). Nyní je čas jej vyndat a smíchat se zbylým kořením, dobře promíchat a následně jej pomlet na mlýnku s otvory o velikosti milimetrů. Pomleté maso se opět dá do chladné a studené místnosti (lednice) na další den až dva.

Nakonec se směs nabije do střev, opět bychom měli použít spíše vepřová střeva. Recept na čabajskou klobásu může mít jisté variace, ale základ by měl být vždy stejný.

Mohlo by vás zajímat:


Tento záznam byl zaslán Recepty na klobásy a označen , , , , . Záložka je zde.

Komentáře jsou uzavřeny.