Uzení a výroba klobás

Klobásy, které se udí se nazývají jinak také trvanlivými. Univerzální recept je například na domácí klobásu. Příprava je následující. Na deset kilogramů masa přidáme 20 dkg soli, 1 dkg sanitru, 3 dkg černého mletého pepře, 3 dkg sladké nebo pálivé papriky, půl kila mletého nového koření a půl dkg kmínu a jako poslední 4 dkg utřeného česneku.

Maso se na počátku pomele na mlýnku s otvory o velikosti 8 mm. Ihned poté se promíchá s česnekem a následně nechá odstát. Poté přidáme zbylé suroviny. Celou směs nabijeme do tenkých vepřových střev.

Hovězí střeva se nepoužívají, protože je nutné je před konzumací sloupat a také se mnohem déle suší a udí. Maso bychom také neměli míchat příliš studené, protože s míchám teplota masa velmi kolísá a toto není ve výsledku zrovna nejlepší. Existují také natírací klobásy, které je možné udit nebo je nechat v chladu a poté je využívat na potírání chlebíčků nebo jiných pochoutek ze studené kuchyně.

Uzení klobás je opět velmi důležité, jak teplota kouře, tak dobu uzení. Proto je lépe se poradit s odborníky.

Komentáře jsou uzavřeny.