Domácí klobásy

Domácí klobásy jsou velkou specialitou a také pochoutkou. Receptů na jejich výrobu je samozřejmě mnoho, pojďme si tedy jeden z nich alespoň představit. Na přípravu si nachystáme 17 kilogramů vykostěného bůčku, 3 kilogramy zadního hovězího, 40 dkg soli, 2 až 3 hlavičky česneku, pepř, kmín, sladkou i pálivou papriku a vodu.

Postup:

Bůček se pomele nahrubo a posolí se. Vše je třeba dobře promíchat. Směs uložíme bez vzduchových bublin a déme na 3 až 4 dny do chladu.

Následně budeme přidávat česnek a další koření. Třeba je chutnat, abychom docílili vyvážené směsice chutí. Všechno se musí opět dokonale promíchat, aby se chutě prolnuly. Následně nalijeme 3 až 4 litry vody. Nyní pomeleme hovězí maso na jemno a přidáme sůl v poměru 2 dkg na 1 kilogram masa. Směs promícháme, poté přidáme k bůčku a opět důkladně promícháme. Nyní můžeme přejít k procesu plnění. Po naplnění uložíme naplněné klobásy na nic do chladu, kde maso ještě dozraje.

Nyní jsou klobásky připraveny na proces uzení. Udíme je při teplotě asi 90 stupňů Celsia přibližně šest hodin. Poté necháme klobásky vychladnout a otřeme je papírovým ubrouskem.

Mohlo by vás zajímat:


Tento záznam byl zaslán Výroba klobás a označen , , , . Záložka je zde.

Komentáře jsou uzavřeny.